EL REHABİLİTİLASYONU



El Rehabilitasyonu

“El Rehabilitasyonu”, yalnızca elin değil elden omuza kadar olan bölgenin rehabilitasyonu ile ilgilenir.

Belirlenen problemlerin mantıksal analizi ile kişiye özel tedavi programı planlanır. Ameliyat gerektirmeyen çeşitli el sorunlarında ağrının, ödemin azaltılması hedeflenir, doğru atel kullanımı ile istirahat ve korunma sağlanır, ev programı verilir;

Ameliyat sonrası ise, önce değerlendirme yapılır, sonra hastanın ihtiyacına göre:

Çeşitli fizik tedavi cihazları ve egzersiz programları ile adale gücünün ve fonksiyonel hareketin arttırılması,
Varsa zayıflık ve erimenin kontrol altında tutulması,
Eklem sertliklerinin azaltılması,
Kemik ve eklem iyileşmesinin uyarılması,
Ağrının ve ödemin azaltılması,
Yara yeri altında görülen bağ dokusu yapışıklığının kontrolü,
Kabarık ve hassas yaraların rahatlatılması,
Doğru Atelleme ile elin fonksiyonel pozisyonda korunarak doğru ve dengeli kullanımı,
Parmak uçlarında daha kaliteli duyunun restorasyonu için duyu eğitimi,
Aşırı duyarlılığın tedavisinde irrite edici duyguları filtre ederek asıl duyuyu algılamayı öğretmek,
Dokunma duyusuna karşı toleransı arttırmak
hedeflenir.

Ev programı verilir, tedavilerin sonunda ise hasta kontrollere çağrılarak sonraki takibi yapılır.

El Rehabilitasyonu Hangi Sorunlarda Uygulanır?

Parmak, el, el bilek, ön kol kırıklarında (Boksör kırığı, Skafoid kırıkları gibi) uzun süren hareketsizlik dönemi sonunda görülebilen eklem sertlikleri, ödem, ağrı, aşırı hassasiyet, adale zayıflığı, dolaşım bozuklukları gibi sorunların tedavisinde Fizik Tedavi cihaz ve yöntemleri, egzersiz, mobilizasyon, uygulanır; gerekirse atel ile koruma sağlanır.

Flexor Tendon ve Extansör Tendon yaralanmalarında doğru rehabilitasyon ve atelleme, başarılı geçmiş bir ameliyatı tamamlayıcıdır. Yumuşak dokular arasında gelişen yapısıklıkların kontrolü, doğru zamanda yapılan uygun egzersizler, elektroterapi ve ev programı ile hastanın optimum sonuç ile günlük yaşamına dönmesi için çalışılır.

Karpal Tünel Sendromu, Kubital Tünel Sendromu gibi sinir sıkışmalarında ameliyat öncesi atel ile elin koruyucu kullanımı, fizik tedavi cihazları ile ödem ve ağrının azaltılması amaçlanır. Ameliyat sonrası ise yara yeri altındaki sert dokunun, ağrının ve ödemin rahatlatılması, elin küçük adalelerinde zayıflık varsa kuvvetlendirme hedeflenir.

Brachial Plexus travmaları sonrası,

Sinir kesilerinde ameliyat sonrası adalelerin korunması ve güçlendirilmesi, elin duyusunun yeniden eğitimi, aşırı duyarlılığın tedavisi, duyu eğitimi, doğru atelleme ile elin fonksiyonel dengesinin yeniden sağlanması için çalışılır.

Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği) ve Medial Epikondilit (Golfçü Dirseği) gibi sorunlarda,

De Quervain Tendinitleri, Tetik Parmak, Boutonniere Deformitesi(Düğme iliği), Mallet Finger,Swan Neck (Kuğu Boynu) Deformitesi, Dupuytren gibi çeşitli el sorunlarında ameliyat sonrası günlük yaşam Aktivitelerine daha hızlı dönüş için çalışılır.

Doğumsal El Anamolilerinde ameliyat sonrasında fonksiyonun iyileştirilmesi, arttırılması hedeflenir.

Yanıklarda gergin yapıların dereceli atellenmesi, eklem sertliklerinin yumuşatılması, gücün ve fonksiyonel kullanımın artması için çalışılır.

El ve Bilek Eklemlerinde Osteoartrit (Kireçlenme),özellikle hanımlarda sık görülen Başparmak CMC (Taban eklemi) Osteoartritinde, Fizik Tedavi cihazları, egzersiz, mobilizasyon ve atelleme ile ağrının rahatlatılması, deformitelerin ilerlememesi için çalışılır, korunma anlatılır.
Başparmak CMC (Taban eklemi) Artroplastisi, Parmak eklemleri Artroplastileri sonrası,

Ganglion eksizyonu sonrası yara yerinin rahatlatılması.

Tendon Transferleri sonrası adaleye yeni işini öğretmek, gücü arttırmak, daha hızlı günlük yaşam aktivitelerine dönüş amaçlanır.

Sporcular, müzisyenler, uzun sürelerle bilgisayar kullananlar gibi elin yoğun ve tekrarlayıcı kullanımının söz konusu olduğu meslek hastalıklarında aşırı yüklenmenin sebep olduğu ağrıların, ödemin rahatlatılması ve korunma hedeflenir.

Refleks Sempatik Distrofi ,travmalardan sonra özellikle endişeli, hassas hanımlarda daha sık görülebilen bu dolaşım bozukluğuna bağlı sorunda ödem, ağrı, hareket kısıtlılığı, renk farklılıkları, terleme, hatta kemik erimesi gibi problemler görülebilir. Fizik Tedavi cihaz ve yöntemleri, aktif egzersiz ve gevşeme yöntemleri ile elin dengesinin restorasyonu için çalışılır.

Kayakçı Başparmağı veya Oyun Tutucu Başparmağı da denilen Ulnar Kollateral ligaman yaralanmalarında, stabilizasyonun önemli olduğu Başparmakta doğru atelleme ile korunma, elektroterapi ve uygun egzersizler ile günlük yaşama hızlı dönüş hedeflenir.

Her türlü soru görüş ve önerilerinizi fark ücretlerimizi turgaykose@outlook.com adresine mail atabilir veya 0342 231 44 11 nolu telefonumuzdan bize iletebilirsiniz.




googleads